Teistmoodi IT

 

Mul on endalgi olnud kogemus, mis pani mind selle teemaga tihedamalt tegelema. Üks peretuttav jäi järsku tänu vähile pimedaks ja kurdiks korraga, mis oli terve perele suur ja nukker löök. Kõige nukram oli see, et arstid ei tegelenud ega andnud mingeid soovitusi, kuidas temaga kommunikeerida. Pidime ise netist ja Pimedate ja Kurtide Liidust abi otsima, et vähemalt saaks öelda talle, kuidas tema terviseseisund on.

 

Peale selle leidsin internetis müüdavat pimedate ja kurtide kella, mis siis vibreerides andis teada, mis aeg hetkel on. Selle kella peale oli ta lausa pisarates õnnelik, et midagi sellist leidsime. Pärast seda olen proovinud kas ise teha või netist leida igasuguseid asju, millega saaks inimene tegeleda, kui ta pime või kurt on. Kahjuks ei ole see niivõrd kerge töö ning väga suuri edusamme pole veel saavutanud.

 

Sellest hoolimata olen veendunud, et IT-tugilahendused on erivajadustega inimeste jaoks üliolulised. Neid tuleks käsitleda nii tehnoloogiliste lahenduste kui ka abivahendite kombinatsioonina. Eesti peaks looma konkreetse seadusandluse IT-tugilahenduste jaoks, toetama nende soetamist ja parandama kättesaadavust.

 

Lisaks sellele tuleks suurendada teadlikkust IT-tugilahenduste olemasolust ja tähtsusest. Haridusasutused, teabekampaaniad ja erivajadustega inimeste organisatsioonid võiksid siin olulist rolli mängida. Eesti võiks ka teiste riikide kogemustest õppida ja innustada kohalikke arendajaid looma uusi ja innovaatilisi lahendusi.

 

Mul on hea meel, et saan oma teadmiste ja oskustega panustada selle valdkonna arengusse. IT-tugilahendused aitavad erivajadustega inimestel elada täisväärtuslikku elu ja olla osa meie digitaalsest ühiskonnast. Loodan, et Eestis tehakse selles valdkonnas lähitulevikus suuri edusamme!

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Ektaco AS äri- ja tarkvaraarenduse mudel

Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

Arvutid ja paragrahvid Iː tants intellektuaalomandi ümber (Nädal 6)