Arvutid ja paragrahvid Iː tants intellektuaalomandi ümber (Nädal 6)

 

WIPO intellektuaalomandimudeli komponent, mis toimib kõige paremini:

Ärisaladus on intellektuaalomandi vorm, mis hõlmab konfidentsiaalset teavet, mis annab ettevõttele konkurentsieelise ja mida hoitakse saladuses. Sellel on mitmeid eeliseid ja põhjuseid, miks see hästi toimib:

Piiramatu aeg:

Erinevalt patentidest, autoriõigustest ja kaubamärkidest ei ole ärisaladustel kehtivuse tähtaega. Niikaua kui ettevõte suudab hoida teabe saladuses, saab seda kasutada konkurentsieelise saavutamiseks.

Vähem kulukas:

Ärisaladuste registreerimiseks ja kaitsmiseks pole vaja maksta tasusid ega esitada taotlusi.

Kiirem kaitse:

Ärisaladuste kaitse algab kohe, kui teave on saladuses. Patentide puhul võib aga protsess kesta aastaid ja ei pruugi lõppeda edukalt.

Vältida avalikustamist:

Ärisaladuste kaitse põhineb teabe saladuses hoidmisel. Patendid ja muud intellektuaalomandi vormid eeldavad tihti teabe avalikustamist, mis võib anda konkurentidele teavet ja ideid.


WIPO intellektuaalomandimudeli komponent, mida tuleks muuta:

üks kõige probleemsematest intellektuaalomandi vormidest minu arust on autoriõigus.

Autoriõiguse probleemsus tuleneb mitmest aspektist, toon välja mõned kõige levinumad:

Interneti levik:

Internet on muutnud teabe levitamise ja kättesaadavuse lihtsaks, mille tulemusel on autoriõiguse rikkumine muutunud laialt levinud probleemiks.

Veebipiraatlus:

Tarkvara, muusika, filmide ja ebaseaduslik allalaadimine on muutunud ülemaailmseks mureks, sest see kahjustab autorite, kunstnike ja ettevõtete huve.

Teose vaba kasutamine:

Vaba kasutamise mõiste on autoriõiguse valdkonnas keeruline, kuna erinevates riikides võivad olla erinevad seadused, mis reguleerivad, millal ja kuidas teoseid võib ilma loata kasutada. See võib tekitada segadust ja autoriõiguse rikkumisi.

Autoriõiguse kestus:

Mõnes riigis kehtivad autoriõigused väga pikka aega pärast autori surma, mis võib takistada teoste vaba kasutamist ja kultuuripärandi säilitamist.


Minu arvates peaks autoriõiguste süsteem olema paindlikum ja ühtlasi lõppema autori eluajaga. Samuti võiks igas riigis kehtida ühetaoline arusaam autoriõigustest, mis vähendaks probleeme seoses muusika avaldamise või kuulamisega ebasobivates kohtades.


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Ektaco AS äri- ja tarkvaraarenduse mudel

Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid